آراز نیوز

ارگان خبری تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان

دیرنیش
سه شنبه ۲۶ام تیر ۱۴۰۳
آخرین عناوین
شما اینجا هستید: / بیانیه / راهپیمایی یادبود قربانیان حوادث خرداد ۱۳۸۵ در آنکارا برگزار می شود

راهپیمایی یادبود قربانیان حوادث خرداد ۱۳۸۵ در آنکارا برگزار می شود

راهپیمایی یادبود قربانیان حوادث خرداد ۱۳۸۵ در آنکارا برگزار می شود
22 می 2015 - 00:05
کد خبر: ۱۴۹۳۶
تحریریه آرازنیوز

همزمان با نهمین سالگرد قیام یکم خرداد سال ۱۳۸۵ شنبه دوم خرداد ماه مصادف با  ۲۳ می مقابل سفارت  ایران در آنکارا راهپیمایی برگزار خواهد شد

 همزمان با نزدیک شدن سالگرد حوادث خونین خرداد ۱۳۸۵ آزربایجان جنوبی در اعتراض به سیاست های راسیستی رژیم نژادپرست ایران و اعتراض به توهین نژادی روزنامه ی دولتی ایران به تورکان فعالان حقوق بشر تورک در آنکارا و در مقابل سفارت ایران در آنکارا راهپیمایی برگزار می کنند

این راهپیمایی از پارک کوغولوی آنکارا آغاز و در مقابل سفارتایران با قرایت بیانیه و سردادن شعارهای ملی پایان خواهد یافت.

گفتنی است بدنبال درج کاریکاتور توهین آمیز علیه تورکها در روزنامه ایران در ۲۲ اردیبهشت سال ۱۳۸۵ آزربایجان جنوبی شاهد اعتراضات گسترده مردمی بود. یک خرداد ۱۳۸۵ قیامی تاریخی مردم تبریز نقطه عطفی در تاریخ مبارزات ملی آزربایجانیان به ثبت رسانید. همه ساله فعالین ملی با برگزاری مراسمهای مختلف د راقسا نقاط جهان این روز را گرامی میدارند.

متن بیانه ای که به زبان تورکی خوانده خواهد شد بدین شرح است :

Basın Bildirisi

İran’da 1925 den beri sistematik ve planlı bir biçimde siyasal otoriteler tarafından uygulanan kültür-kırımı ve Farslaştırma projeleri doğrultusunda Fars olmayan etnik gruplar çeşitli baskıcı ve inkarcı icraatların kurbanı olmuş ve olmaktadırlar.90 yıldan beri İran’da siyasal otoriteler tarafından uygulanan dışlayıcı, ırkçı, ayrımcı, aşağılayıcı ve faşizan anlayışı yansıtan davranış kalıpları, maalesef sadece devlet organları ve resmi ilişkiler alanı ile sınırlı kalmayıp toplumsal ilişkiler alanına da sıçramış ve bazı toplumsal kesimler tarafından benimsenmiştir.

Farslaştırma siyasetleri kapsamında İran’da nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan Türklere karşı devam eden ayrımcı, dışlayıcı, ırkçı ve aşağılayıcı anlayışı yansıtan uygulamalar, hem resmi ilişkiler, hem de gündelik yaşam faaliyetlerinde her yerde ve her gün gözle görünür bir hal almıştır. 12 Mayıs 2006 tarihinde, devletin resmi yayın organı olan İran gazetesinde yayınlanan ve Türkleri“hamam böceği” olarak niteleyen karikatür ve aşağılayıcı açıklaması bunlardan sadece biridir.

Bu nedenle yıllardan beri yürütülmekte olan ayrımcı, dışlayıcı, ırkçı ve aşağılayıcı uygulamalara dur demek için Azerbaycan illeri başta olmak üzere İran’ın çeşitli bölgelerinde sokağa çıkan Türklerin geniş kapsamlı ayaklanmaları kanlı bir biçimde bastırılmıştır.

Son günlerde ise İran Süper Ligi’nde teknik direktörü ve taraftarlarının aldatılmasıyla büyük bir skandal yaşanarak Tebriz’in Traktör takımının şampiyonluğu kumpasla elinden alınıp İsfahan takımının şampiyon ilan edilmesi olayı, devam eden ayrımcılık politikalarının son örneğini oluşturmaktadır.

Bu münasebetle, her türlü ırkçılık ve ayrımcılığı kınamak, Azerbaycan Türk olay kurbanlarının aziz hatırasını anmak, insan hak ve hürriyetleri temelinde toplumda barış ve kardeşliğin tesisi uğruna 23 Mayıs 2015 Cumartesi günü saat 13:30’da Ankara Kuğluparkı’ndan İran büyükelçiliği binasına doğru bir yürüyüş düzenlenecektir.

                                                                       Yürüyüşü Düzenleme Komitesi

روی خط خبر

محبوب‌ترین‌ها